Notícies

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

El Govern invertirà 4 milions d'euros en la reforma i modernització de l'Hospital Psiquiàtric

L’actuació se centrarà en la reforma integral de les unitats Lluerna i Alfàbia i en l’adaptació de l’edifici que alberga el psicogeriàtric

El Govern invertirà més de quatre milions d’euros en la rehabilitació i modernització de l’Hospital Psiquiàtric per adaptar-lo a les noves necessitats d’assistència a la població amb problemes de salut mental. Així ho ha anunciat avui la presidenta de l’Executiu autonòmic, Francina Armengol, durant la visita que ha realitzat al centre, acompanyada de la consellera de Salut, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i el nou director gerent de l’Hospital Son Espases, Josep Pomar.

Aquest projecte forma part de l’estratègia de recuperació, reforma i millora de moltes instal·lacions sanitàries que aquest Govern ha trobat molt envellides o en situació d’abandonament.

 

En aquest sentit, s’ha impulsat una sèrie de projectes, com ara el Pla de Reforma i Construcció de Nous Centres de Salut d’Atenció Primària, el Pla de Reforma de l’Hospital General, el Pla de Reforma i Ampliació de l’Hospital de Manacor -tots ells ja iniciats- i també el Pla de Reforma de Son Dureta -en aquests moments en fase d’elaboració.

 

Reforma integral de la unitat Lluerna

La unitat Lluerna és una unitat de mitja estada on actualment hi ha deu pacients ingressats. La reforma integral de l’edifici permetrà crear una Unitat de Patologia Dual amb 20 llits d’hospitalització -ubicats a la primera planta- i 20 places a l’Hospital de Dia (ambulatori), que estarà situat a la planta baixa. Aquesta unitat atendrà pacients amb malalties mentals i addiccions.

El pressupost d’aquesta reforma integral és de 2. 038.269 €. Actualment, la unitat Lluerna es troba a un edifici antic, amb habitacions compartides, la majoria sense bany propi i en un estat avançat de deixadesa. El seu estat actual presenta poques possibilitats de millora si no és amb una reforma important.

 

Reforma integral de la unitat Alfàbia

La unitat Alfàbia allotjarà un ambulatori de 24 places per a pacients amb trastorn mental greu. Actualment és una unitat de llarga estada que té 24 pacients ingressats. L’edifici ha quedat antiquat i poc funcional. El pressupost d’aquesta reforma integral és d’1. 554.465 €.

 

Adaptació de l’edifici del psicogeriàtric

L’edifici del psicogeriàtric necessita una adequació i millora general, a més de la climatització de la primera planta (hospitalització), que té aproximadament 500 m². Aquest edifici disposarà d’una Unitat de Demència i Trastorns de la Conducta. El pressupost de les obres és de 486.933 €.

 

Dades d’activitat 2016

A les Illes Balears hi ha diagnosticades d'un problema de salut mental devers 185.000 persones (150.000 a Mallorca, 20.000 a Eivissa i Formentera i 15.000 a Menorca), de les quals prop de 5.000 pateixen un trastorn mental greu.

L’Hospital Psiquiàtric va registrar 394 ingressos l’any 2016, un 5% més que l’any anterior (381). Al llarg de l’any 2016 es van donar 405 altes hospitalàries i es va mantenir un índex d’ocupació del 89,7 %.

Actualment, el recinte de l’hospital compta amb 168 llits distribuïts en 6 unitats: Unitat de Problemes Relacionats amb l’Alcohol (UPRA),  Subaguts (de curta estada), Psicogeriàtric (llarga estada), Galatzó (mitja estada), Lluerna (mitja estada) i Alfàbia (llarga estada).

L’Hospital Psiquiàtric compta, a més, amb 4 unitats comunitàries de rehabilitació: dues a Palma (Son Gibert, Serralta), una a Inca i un altra a Manacor. Al llarg de 2016 aquestes unitats varen atendre 160 pacients amb trastorn mental greu i els seus familiars. A més, el Servei d’Atenció Residencial Comunitària (SARC) també disposa de 63 places distribuïdes entre Palma i Inca per a aquests tipus de pacients.

Així mateix, l’Equip Assertiu Comunitari (ESAC/ SECTOR PONENT), que realitza un servei especialitzat a domicili, va atendre 45 pacients des del seu inici l’any 2014.

 

Estratègia de Salut Mental

La Conselleria de Salut s'ha compromès a desenvolupar l’Estratègia de Salut Mental, un pla estratègic que reflecteix el compromís de donar resposta a les necessitats en matèria de salut mental, en el qual participen professionals, gestors de serveis sanitaris i associacions de pacients i familiars.

Aquesta estratègia preveu:

 

  • Incrementar progressivament els serveis comunitaris i prioritzar els serveis de proximitat (atenció domiciliària, unitats comunitàries de rehabilitació, centres de dia, habitatges tutelats i recursos d'integració).
  • Garantir una cartera de serveis comuns sanitaris i socials en salut mental a totes les illes.
  • Elaborar i aplicar un Pla d'Atenció Comunitària de caràcter polivalent i preventiu destinat a fomentar l'autonomia de les persones.
  • Millorar l'organització i l’atenció a les drogodependències.
  • Potenciar els serveis d'atenció dins de l'àmbit infantojuvenil.
  • Promocionar la salut i la prevenció de malalties mentals, a més de la formació contínua als professionals.

 

invalid quix collection shortcode!