Notícies

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

El Servei de Salut inicia la segona fase del pla d’infraestructures amb una inversió prevista de 150 milions d’euros

60 milions d’euros per als nous centres de salut Pere Garau II i La Soledat (Palma), Na Camel·la (Manacor) i Es Viver (Eivissa)

 

El Servei de Salut du a terme un ambiciós pla d’infraestructures, que preveu una inversió total de 450 milions d’euros i la creació de gairebé 4.500 llocs de feina directes i indirectes. En concret, en els projectes que ja estan en marxa s’inverteixen 300 milions d’euros i generen aproximadament 3.000 llocs de feina, mentre que els projectes prioritaris, sobre els quals ja es fa feina, suposaran almanco 150 milions d’euros d’inversió i contribuiran a crear aproximadament 1.500 llocs de feina.

Així ho va detallar el director general del Servei de Salut, Manuel Palomino, durant una roda de premsa en què va estar acompanyat per la directora de Gestió i Pressuposts, María del Mar Rosselló, i pel subdirector d’Infraestructures, Yago Gómez.

Durant la intervenció, el director general ha avançat que de manera immediata el Servei de Salut contractarà el concurs de projectes amb intervenció de jurat per seleccionar propostes arquitectòniques per construir els nous centres de salut i serveis d’urgències Pere Garau II i La Soledat (Palma), Na Camel·la (Manacor) i Es Viver (Eivissa).

El valor estimat dels quatre concursos de propostes arquitectòniques és de 96.000 €, sense IVA; els premis per a cada concurs de projectes són de 24.000 €, a repartir entre els tres projectes finalistes. El quatre nous centres de salut i serveis d’urgències previstes tindran un cost estimat de 60,1 milions d’euros.

Així mateix, els projectes següents —que es duran a terme en els propers anys— també són prioritaris per al Servei de Salut:

 

A Mallorca

  • Finalització del projecte arquitectònic de l’Hospital de Felanitx (estada llarga i mitjana). Inversió: 20 milions d’euros.

  • El nou centre de salut del Camp Redó, de Palma, ubicat a Son Busquets. Inversió: 11 milions d’euros.

  • El centre de salut de Llucmajor. Inversió 9 milions d’euros.

  • El Centre de Salut Trencadors, de s’Arenal de Llucmajor. Inversió: 11 milions d’euros.

  • El centre de salut de Campos. Inversió: 6,5 milions d’euros..

  • La UBS Bunyola. Inversió: 3 milions d’euros.

  • La UBS Colònia de Sant Jordi. Inversió: 3,7 milions d’euros.

  • La UBS Son Ferrer. Inversió: 4,1 milions d’euros.

  • La UBS Peguera. Inversió: 3,5 milions d’euros.

  • La Unitat Bàsica de Salut de Pla de Na Tesa

A més, es planifiquen les reformes i ampliacions dels centres de salut Son Serra-La Vileta, Emili Darder, Son Gotleu, Martí Serra i Muntanya.

 

A Eivissa:

  • Millores del Centre de Salut Santa Eulària des Riu

  • Centre de Salut Es Viver.

  • UBS Puig d’en Valls.

 

A Menorca:

  • Pla Director i ampliació de Canal Salat

  • Nou PAC Verge del Toro.

  • Reforma del Centre de Salut Dalt Sant Joan, de Maó.

  • Reforma de la UBS Es Mercadal.

  • Centre de Salut Alaior.

Actualment el Servei de Salut de les Illes Balears té en marxa el Pla d’Infraestructures, al qual s’han destinat 300 milions d’euros per desenvolupar projectes prioritaris, sobre els quals ja es fa feina, per renovar o millorar les instal·lacions dels centres de salut, les unitats bàsiques i les grans infraestructures hospitalàries.

 

Atenció hospitalària

En aquest moment està en procés de licitació la construcció de la primera fase de Son Dureta (hospital d’estada llarga) que contempla tres edificis connectats per diferents nivells per mitjà de passarel·les. Aquesta àrea està destinada a pacients que necessiten cures especials, de major complexitat i per a pacients que no poden estar en el seu domicili. L'estada mitjana és de 2-3 mesos. Comptarà amb una zona d'hospitalització de 240 llits, una àrea ambulatòria per a 80 pacients per dia, espais de rehabilitació, consultes externes i una àrea de valoració funcional. Dins aquesta àrea també hi haurà un centre de salut (amb una previsió de 20.000 usuaris) i un servei d'urgències d'atenció primària (SUAP) per a uns 120.000 usuaris. El pressupost base de licitació d’aquesta contractació és de 93.879.910,34 €.

Així mateix, el Servei de Salut fa feina en la renovació de la Unitat C de Convalescència de l’Hospital General, amb un pressupost de 1,9 milions d’euros, que quedarà completament renovat, i al qual s’ha fet una inversió global que supera els 5 milions d’euros.

També es du a terme el Pla Director de l’Hospital d’Inca, amb una inversió de 8,5 milions d’euros. Ja s’ha posat en marxa el nou edifici de rehabilitació i ara es fa feina en el nou Servei d’Urgències, que comptarà amb trenta-nou places, set butaques i sis llocs en la Unitat d’Estada Curta (UEC).

Igualment, està en marxa el Pla Director de l’Hospital de Manacor, que duplicarà la superfície amb un nou edifici d’ús ambulatori i un nou bloc quirúrgic i obstètric. Aquest projecte compta amb un pressupost de 59 milions d’euros i té un termini d’execució de quatre anys.

La reconversió de l’Hospital Psiquiàtric (Palma) en el Parc Sanitari Bons Aires per adaptar-lo al nou model d’atenció a la salut mental, amb una inversió de 10 milions d’euros, també està en fase de execució.

Així mateix, estan a punt d’acabar les obres de la nova base per al transport sanitari terrestre de Mallorca, amb capacitat per 150 vehicles, amb una inversió de més de 2

milions d’euros i el nou centre logístic del Servei de Salut, al polígon de Marratxí.

A Menorca el nou Hospital Verge del Toro ha iniciat la fase final de rehabilitació, amb una inversió de 15 milions d’euros i estarà acabat en 2024.

A Eivissa, a l’Hospital Can Misses s’ha iniciat la construcció de dues noves sales d’operacions, l’adequació de l’actual àrea quirúrgica, la posada en marxa d’una nova planta amb 30 llits, les obres del laboratori de Microbiologia, i del laboratori de Fecundació In Vitro, amb un import de 3 milions d’euros.

A Formentera les obres del nou Servei d’Hemodiàlisi a l’Hospital de Formentera, amb un import de 400.000 €, estan a punt de finalitzar. I s’han iniciat ja les obres de construcció de la nova base del SAMU061, amb una inversió de 2,6 milions d’euros.

 

Atenció primària

Actualment s’està en fase de licitació i presentació d’ofertes per a la construcció el del Centre de Salut Nuredduna (Artà), amb una inversió de 4,3 milions d’euros. S’han iniciat les obres de les noves unitats bàsiques de salut de Montuïri, Sant Joan, i Santa Margalida, que ja estan adjudicades. La inversió total de les tres unitats bàsiques és de 3,7 milions d’euros. A més s’ha dut a terme la revisió de preus i està pendent de licitació la UBS de Consell. Així mateix, s’ha licitat de manera conjunta les obres i manteniment dels centres Bons Aires i Son Ferriol, a Palma, i el centre de salut de Pollença, amb un pressupost de 72 milions d’euros.

També s’han iniciat les obres de reforma de la Unitat Bàsica de Salut Portocolom, amb una inversió de 80.000 € i la reforma de la Unitat Bàsica de Salut Sant Llorenç, amb una inversió de 275.000 €. En aquest sentit, també es duen a terme obres de reforma puntual en diversos centres de salut de Palma, com Pere Garau, Emili Darder, etc., per un valor de 3 milions d’euros.

invalid quix collection shortcode!