Vaccí contra l'Herpes Zòster

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

Vaccí contra l'Herpes Zòster

Darrera actualització: 22/02/2023

  • Què és l’herpes zòster o brià?

    L’herpes zòster (HZ) o brià és una erupció amb vesícules, localitzada i dolorosa causada per la reactivació del virus que causa la varicel·la en etapes anteriors de la vida (virus de la varicel·la-zòster). Quan una persona es recupera de la varicel·la, el virus roman latent (inactiu) en el seu organisme i es pot reactivar al cap d’anys o dècades i causar l’herpes zòster.

  • Per què convé vaccinar-se?

    Les persones que reben el vaccí poden produir anticossos contra el virus més ràpidament quan aquest es reactiva i, per tant, estan protegides contra la malaltia. El vaccí que s’administra té una eficàcia del més del 90 % per prevenir l’herpes zòster i el dolor neuropàtic de termini llarg.

     

    L’herpes zòster no només pot ser molt dolorós i incòmode, sinó que també pot provocar neuràlgia postherpètica (NPH). La NPH és un dolor d’origen neuropàtic (dels nervis) que pot persistir molt temps després que desaparegui l’erupció, fins i tot durant molts anys.

     

    A més, l’herpes zòster també pot causar altres complicacions greus, inclosa la pèrdua de visió. Amb molt poca freqüència també pot causar pneumònia, problemes d’audició, ceguesa, inflamació del cervell (encefalitis) i la mort.

  • Per a qui es recomana la vaccinació?

    El risc de patir herpes zòster augmenta amb l’edat. Les persones de més edat (sobretot les de més de 70 anys) també tenen més probabilitats de patir un herpes zòster complicat amb dolor neuropàtic a termini llarg.

    Les persones amb un sistema immunitari afeblit (immunodeprimides) també tenen més risc de patir herpes zòster i complicacions derivades de la malaltia.

    D’aquesta manera, es recomana la vaccinació als grups següents:

    • Persones de 65 anys i majors.

    Aquest any començarà la vaccinació de les persones nascudes en 1958 i les nascudes en 1943.

    • Qualsevol persona de 18 a 64 anys que estigui immunodeprimida a causa d’alguna de les condicions o teràpies que s’enumeren a continuació:
      • Trasplantament de progenitors hematopoètics (TPH) en els últims 2 anys
      • Trasplantament d’òrgan sòlid (TOS).
      • Tractament amb fàrmacs anti-JAK (per exemple, tofacitinib, baricitinib, ruxolitinib i upacitinib).
      • Infecció per VIH.
      • Hemopaties malignes (per exemple, leucèmies, limfomes).
      • Tumors sòlids en tractament actiu amb quimioteràpia.
  • Us heu de vaccinar contra l’herpes zòster si mai no heu tingut varicel·la?

    Sí, si sou dins un dels grups per a qui es recomana la vaccinació, és convenient rebre-la, hagi patit la varicel·la o no. A més, podríeu haver tingut la varicel·la sense saber-ho. Algunes

    persones tenen la varicel·la sense presentar-ne cap dels símptomes típics, com ara erupcions cutànies.

  • Us heu de vaccinar contra l’herpes zòster si ja n’heu patit?

    Sí, si sou dins un dels grups recomanats per a la vacunació. El vaccí contra l’herpes zòster funciona molt bé per reforçar la immunitat davant de nous brots en persones que ja n’han tingut abans.

  • Quin vaccí us administraran?

    Us administraran el vaccí Shingrix. Aquest vaccí NO conté el virus viu de la varicel·la. Shingrix conté petites quantitats d’un antigen de superfície (proteïna de la superfície) del virus per estimular l’organisme a fabricar anticossos contra el virus. També conté un adjuvant, format de substàncies que ajuden a reforçar la resposta immunitària al vaccí.

     

    Shingrix s’administra per mitjà d’una injecció en el múscul (normalment en la part superior del braç). La pauta de vaccinació és de 2 dosis administrades amb 2 mesos d’interval. Si és necessari, la segona dosi es pot administrar més tard, però dins dels 6 mesos següents a la primera.

     

    En persones immunodeprimides també es pot recomanar administrar la segona dosi 1 mes després de la primera.

  • És necessari vaccinar-se contra l’herpes zòster cada any?

    No, no necessitareu cap dosi de record.

  • El vaccí contra l’herpes zòster té efectes secundaris?

    Com tots els vaccins, el de l’herpes zòster (Shingrix) pot provocar efectes secundaris, però solen ser lleus i no duren molt.

     

    Els efectes secundaris més freqüents de Shingrix (que poden afectar més d’1 de cada 10 persones) són reaccions en el lloc de la injecció (com ara mal, enrogiment i inflor), esgarrifances, febre, dolor muscular, cansament, mal de cap i efectes secundaris de l’aparell digestiu, com nàusees, vòmits, diarrea i mal de panxa. La majoria d’aquestes reaccions duren de 2 a 3 dies.


  • Com i on s’administra el vaccí?

    Si sou candidat al vaccí, us telefonaran per donar-vos cita en el vostre centre de salut.


invalid quix collection shortcode!