El personal estatutari té dret als permisos necessaris per complir els deures següents:
- Deures inexcusables de caràcter públic o personal.
- Deures relacionats amb la conciliació de la vida familiar i la vida laboral.
Normativa
Estatal
Art. 48.j) del Text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre.
Autonòmica
Art. 14 de l’annex I de l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 22 de desembre de 2022 pel qual es desenvolupen mesures organitzatives i de gestió en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, ratificat per l’Acord del Consell de Govern de 27 de febrer de 2023 (BOIB núm. 26, de 28/02/2023).
Durada
La durada es limita al temps indispensable per complir els deures que justifiquen el permís. El temps indispensable —llevat que es justifiqui documentalment— està limitat a un màxim de 4 hores. En qualsevol cas, s’entendrà justificat un període més llarg en els supòsits en què la legislació específica ho prevegi i quan per complir el deure calgui desplaçar-se a una altra illa o a una altra comunitat autònoma; en aquest cas el permís es concedirà pel dia complet.
Termini màxim per resoldre
5 dies hàbils comptadors des de l’endemà de la data de la sol·licitud.
Efecte del silenci administratiu
Estimatori.
Observacions
El deure inexcusable ha de ser personalíssim i sempre s’ha de justificar degudament la impossibilitat de complir-lo fora de la jornada laboral.
A l’efecte d’aquest permís, s’entenen per deure inexcusable de caràcter públic o personal els casos següents:
a) La compareixença obligatòria per mitjà d’una citació instada per un òrgan judicial o una comissaria, i també la compareixença a qualsevol altre organisme oficial. No obstant això, no es concedirà el permís si la compareixença judicial sigui a causa d’un peritatge en el marc d’una segona activitat professional.
b) L’exercici del dret de sufragi actiu i la participació en un procés electoral en els termes prevists en els articles 28.1, 76.4 i 78.4 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general, sens perjudici dels permisos derivats de participar en una candidatura electoral, que estan regulats per la legislació de règim electoral general.
c) L’assistència a reunions d’òrgans de govern i comissions que en depenguin quan derivin estrictament del càrrec electiu de regidor, diputat o senador.
d) L’assistència a reunions com a membre d’òrgans de govern de col·legis professionals.
e) L’assistència com a membre a les sessions d’un tribunal de selecció o provisió, amb nomenament de l’autoritat competent, pel temps indispensable per assistir-hi.
f) La renovació del document d’identitat i/o del passaport.
g) L’examen o la renovació del permís de conduir.
h) L’assistència a consultes o revisions mèdiques, proves diagnòstiques i tractaments, tant a centres sanitaris públics com privats, sempre que estiguin prevists dins la cartera de serveis del sistema sanitari públic, inclosos els que s’hagin de fer en algun centre sanitari de fora de les Illes Balears, que han de disposar d’una derivació.
i) Els deures l’incompliment dels quals generi al treballador una responsabilitat d’ordre civil, penal o administrativa.
Es considera deure relacionat amb la conciliació de la vida familiar i la vida laboral haver de dur a terme activitats vinculades directament a l’àmbit familiar del treballador sempre que els seus familiars estiguin en una situació de dependència directa seva i no es tracti d’una situació protegida específicament per algun altre permís regulat.
A l’efecte d’aquest permís, s’entenen per deures relacionats amb la conciliació de la vida personal i la vida familiar els casos següents:
a) L’acompanyament de fills menors d’edat, de familiars que depenguin directament del treballador o de persones amb alguna discapacitat física, psíquica o sensorial a visites mèdiques, a tractaments de quimioteràpia, radioteràpia i diàlisi, o a intervencions mèdiques invasives (biòpsia, colonoscòpia, gastroscòpia i altres de característiques similars). La sol·licitud del permís s’ha de cursar prèviament i s’hi ha d’indicar l’hora prevista.
Si se sol·licita aquest permís per acompanyar un fill discapacitat major d’edat, cal acreditar que necessita acompanyament perquè no es pot valer per si mateix a causa de la discapacitat, d’una malaltia o de l’estat de salut.
Així mateix, a aquest efecte es consideren familiars que depenen directament del treballador els de primer grau de consanguinitat o afinitat que, atès el seu estat de salut, no es puguin valer per si mateixos per acudir a la consulta. També tenen aquesta consideració els de segon grau que convisquin amb el treballador i pateixin alguna malaltia molt greu que els impedeixi valer-se per si mateixos per acudir a la consulta.
A l’efecte d’aquest apartat, s’entenen per malaltia molt greu les incloses en l’annex del Reial decret 1148/2011 o en la normativa aplicable.
b) L’assistència a reunions de coordinació ordinària amb finalitats psicopedagògiques al centre d’educació especial o d’atenció precoç on rebi tractament el fill amb discapacitat, o bé per acompanyar-lo si ha de rebre suport addicional en l’àmbit sanitari, pel temps indispensable per dur a terme aquestes actuacions. Poden disposar d’aquest permís únicament el pare o la mare en el supòsit que ambdós facin feina, de manera que el sol·licitant ha d’acreditar documentalment que l’altre progenitor fa feina i que no ha agafat aquest mateix permís.
c) L’estada a l’àrea d’urgències o a la unitat pediàtrica d’estada curta d’un fill menor d’edat o incapacitat. Només una de les persones que en tenguin la pàtria potestat o la tutela pot disposar d’aquest permís.
d) En qualsevol cas, es concedirà aquest permís al treballador per la totalitat de la jornada laboral durant els dies que duri l’estada si el menor i qui en tengui la pàtria potestat o la tutela resideixen a Mallorca, Menorca, Eivissa o Formentera, i si està ingressat en un hospital d’una altra illa o d’una altra comunitat autònoma. Només una de les persones que en tenguin la pàtria potestat o la tutela pot disposar d’aquest permís.
Sol·licitud
- Amb caràcter general, la sol·licitud s’ha de cursar amb una antelació mínima de 10 dies hàbils a la data en què es pretengui agafar el permís.
- S’ha de cursar per mitjà de l’aplicació informàtica de la gerència territorial o per mitjà del procediment normalitzat de la gerència per a cada unitat o servei.
Justificació
Aquest permís s’ha de justificar amb la documentació pertinent, que sempre ha d’incloure el certificat del centre oficial o del centre sanitari on s’hagi complert el deure i, si escau, una fotocòpia del llibre de família, dels certificats del registre civil, del certificat de discapacitat o dels documents equivalents.
Quan es tracti d’acreditar la dependència directa d’ancians, servirà com a justificació el document oficial que certifiqui que el familiar requereix l’ajuda d’una altra persona per a les tasques bàsiques de la vida diària, o qualsevol altre document que acrediti la convivència en els casos en què es requereixi.