Reduccions de jornada

1. Permís per guarda legal o atenció directa

El personal estatutari té dret a la reducció de la jornada laboral amb la reducció proporcional de les retribucions en els supòsits següents:

  1. Per tenir cura d’un fill de menys de catorze anys o per l’adopció o l’acolliment permanent o preadoptiu d’un infant de menys de catorze anys.
  2. Pel naixement prematur d’un fill o per l’hospitalització d’aquest després del part per qualsevol motiu.
  3. Per tenir cura d’un fill amb alguna discapacitat física, psíquica o sensorial.
  4. Per tenir cura del cònjuge, de la parella de fet o d’un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat, a càrrec directe i amb alguna incapacitat física, psíquica o sensorial.
  5. Per raó d’haver patit violència de gènere o sexual, a fi de fer efectives la protecció i el dret a l’assistència social que estableix l’article 49 del Text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre.

Normativa

Estatal

Art. 48.a) del Text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre.

Autonòmica

Art. 38, 39 i 45 de l’annex I de l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 22 de desembre de 2022 pel qual es desenvolupen mesures organitzatives i de gestió en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, ratificat per l’Acord del Consell de Govern de 27 de febrer de 2023 (BOIB núm. 26, de 28/02/2023).


Durada

Fins a un màxim de la meitat de la jornada, amb la reducció proporcional de retribucions, excepte en el supòsit previst en l’apartat b) de la Llei (naixement prematur d’un fill o l’hospitalització d’aquest després del part per qualsevol motiu), perquè en aquest cas el dret a la reducció de la jornada és d’un màxim de 2 hores diàries.

Aquesta reducció de la jornada és compatible amb el permís per naixement prematur d’un fill o hospitalització d’aquest després del part.

La franja horària exacta sobre la qual opera aquesta reducció s’ha de concretar per acord entre el treballador i la gerència corresponent amb la finalitat que sempre quedi salvaguardada la prestació eficient del servei.


Termini màxim per resoldre

Quan la sol·licitud d’acumulació, reducció, modificació de la reducció de la jornada o incorporació a la jornada completa es cursi entre els dies 1 i 15, si s’aprova serà efectiva el dia 1 del mes següent, excepte que el treballador sol·liciti que l’inici tengui efecte en una data posterior.

Quan la sol·licitud d’acumulació, reducció, modificació de la reducció de la jornada o incorporació a la jornada completa es cursi entre el dia 16 i el darrer del mes, si s’aprova serà efectiva el dia 1 del segon mes posterior a la data en què s’hagi presentat la sol·licitud, excepte que el treballador sol·liciti que l’inici tengui efecte en una data posterior.

Excepcionalment, els casos de violència de gènere o de violència sexual, de malaltia molt greu d’un familiar de primer grau, de naixement prematur d’un fill o de circumstàncies de força major no requereixen aquesta antelació.


Efecte del silenci administratiu

Estimatori.


Observacions

La reducció horària d’aquest permís és incompatible amb qualsevol altra activitat remunerada durant l’horari que ha estat objecte de la reducció. La jornada reduïda es computa com a jornada completa a l’efecte del reconeixement de l’antiguitat, de la carrera professional i de les cotitzacions en el règim de la Seguretat Social en els mateixos supòsits que els prevists en els apartats 3 i 4 de l’article 89 del Text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic.

Si diferents treballadors pertanyents a una mateixa unitat familiar sol·liciten la reducció de la jornada, aquesta pot ser simultània, però ha de ser preferentment en franges horàries diferents.

Si el treballador té cura d’un infant de menys de catorze anys per raó de guarda legal, les retribucions derivades de la reducció s’han d’ajustar a les condicions següents:

  1. Fins que el compleixi un any, la reducció de la jornada no superior a 1 hora suposa la percepció íntegra de les retribucions. El personal amb una distribució irregular de la jornada laboral pot optar a aquesta reducció de manera proporcional al nombre d’hores anuals de servei que resulti de la seva jornada especial.
  2. Si la reducció de la jornada és superior a 1 hora, s’aplica la reducció proporcional de les retribucions que pertoqui, incrementada en una quantia equivalent al 10 % de la seva jornada.
  3. Si l’infant té entre un i tres anys, la reducció de la jornada implica la reducció proporcional de les retribucions que pertoqui, incrementada en una quantia equivalent al 10 % de la seva jornada.
  4. Si tots dos progenitors tenen dret a la bonificació, ambdós la poden percebre de manera prorratejada, però en cap cas la quantia equivalent pot superar el 10 % de la jornada a què fan referència els paràgrafs anteriors.

En els supòsits de reducció de la jornada per guarda legal d’una persona amb alguna discapacitat psíquica, física o sensorial que no dugui a terme cap activitat retribuïda, el personal estatutari té dret a una bonificació en la reducció proporcional de retribucions de la manera següent:

  1. Durant el primer any, si la reducció de la jornada no és superior a 1 hora es perceben íntegrament les retribucions.
  2. Si la reducció de la jornada és superior a 1 hora, s’aplica una reducció proporcional de les retribucions que pertoqui, incrementada en una quantia equivalent al 10 % de la seva jornada durant un màxim de 3 anys.
  3. El segon i el tercer any amb la reducció de la jornada s’aplica la reducció proporcional que pertoqui de les retribucions, incrementada en una quantia equivalent al 10 % de la seva jornada.
  4. Per tenir dret a la bonificació de les retribucions, el grau de discapacitat de la persona sotmesa a guarda legal ha de ser superior al 65 %, i aquesta persona no pot dur a terme cap activitat retribuïda ni percebre ingressos superiors al salari mínim interprofessional per cap concepte.

Com a norma general, la reducció de la jornada ha de ser ininterrompuda al començament o al final de la jornada. Sempre que ho permetin les necessitats del servei, la reducció de la jornada diària es podrà substituir per l’acumulació en jornades completes.

La franja horària exacta sobre la qual opera la reducció o, si escau, els dies de jornada laboral que s’hagin d’acumular s’ha de concretar per acord entre el treballador i l’òrgan gestor de manera que se salvaguardi la prestació eficient del servei públic.

Als serveis o les unitats on, per necessitats del servei, no sigui possible reduir la jornada de manera diària, la jornada reduïda s’ha d’acumular en jornades completes, que s’han d’agafar dins l’any natural corresponent.

Si hi concorren necessitats del servei acreditades degudament, es pot modificar la franja horària de la reducció concedida i, si escau, completes, l’acumulació en jornades laborals per mitjà d’una resolució motivada dictada prèviament.

Una vegada acordat el permís, només es pot modificar cursant una nova sol·licitud per alguna causa relacionada amb la salut o la integritat física del treballador, del menor, del familiar o del subjecte per raó del s’hagi concedit el permís.

Llevat que es prevegi el contrari, no es poden fer més de quatre modificacions de la reducció de la jornada dins de cada any natural, excepte en supòsits excepcionals acreditats degudament.

Tampoc es poden fer modificacions relatives a la modalitat del permís quan el treballador estigui en la situació d’incapacitat o quan l’inici dels efectes coincideixi amb el període de vacances o de qualsevol altre permís.


Sol·licitud

Per mitjà de l’aplicació informàtica de la gerència territorial o del procediment normalitzat de la gerència per a cada unitat o servei.


Justificació

Cal adjuntar a la sol·licitud qualsevol de les acreditacions següents:

  1. Cura d’un infant de menys de catorze anys: certificat de naixement o llibre de família.
  2. Cura d’un fill amb alguna discapacitat física, psíquica o sensorial: certificat de reconeixement de la discapacitat i certificat de vida laboral o informe de la Tresoreria General de la Seguretat Social que acrediti que el causant no du a terme cap activitat retribuïda.
  3. Cura del cònjuge, de la parella de fet o d’un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat, a càrrec directe i amb incapacitat física, psíquica o sensorial: llibre de família o certificat del Registre Civil o del registre oficial de parelles estables, a més d’un informe mèdic que certifiqui que el familiar requereix l’ajuda d’una altra persona per a les tasques bàsiques de la vida diària.
  4. Víctimes de violència de gènere o violència sexual, per fer efectiva la protecció: qualsevol de les acreditacions esmentades en l’article 26.4 de l’annex I de l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 22 de desembre de 2022.