Reduccions de jornada

6. Reducció de jornada per al personal de més de seixanta anys

El personal estatutari té dret a sol·licitar una reducció de la jornada de fins al 50 %, amb la reducció proporcional de les retribucions, a partir dels seixanta anys sense necessitat d’acreditar cap altra circumstància.


Normativa

Art. 43 i 45 de l’annex I de l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 22 de desembre de 2022 pel qual es desenvolupen mesures organitzatives i de gestió en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, ratificat per l’Acord del Consell de Govern de 27 de febrer de 2023 (BOIB núm. 26, de 28/02/2023).


Durada

A partir dels seixanta anys.


Termini màxim per resoldre

Quan la solicitud d’acumulació, reducció, modificació de la reducció de la jornada o incorporació a la jornada completa es cursi entre els dies 1 i 15, si s’aprova serà efectiva el dia 1 del mes següent, excepte que el treballador soliciti que l’inici tengui efecte en una data posterior.

Quan la solicitud d’acumulació, reducció, modificació de la reducció de la jornada o incorporació a la jornada completa es cursi entre el dia 16 i el darrer del mes, si s’aprova serà efectiva el dia 1 del segon mes posterior a la data en què s’hagi presentat la solicitud, excepte que el treballador soliciti que l’inici tengui efecte en una data posterior.

Excepcionalment, els casos de violència de gènere o de violència sexual, de malaltia molt greu d’un familiar de primer grau, de naixement prematur d’un fill o de circumstàncies de força major no requereixen aquesta antelació.


Efecte del silenci administratiu

Estimatori.


Observacions

Aquesta reducció de la jornada és incompatible amb qualsevol altra activitat, sigui remunerada o no, durant l’horari que ha estat objecte de la reducció.

Com a norma general, la reducció de la jornada ha de ser ininterrompuda al començament o al final de la jornada. Sempre que ho permetin les necessitats del servei, la reducció de la jornada diària es pot substituir per l’acumulació en jornades completes.

La franja horària exacta sobre la qual opera la reducció o, si escau, els dies de jornada laboral que s’hagin d’acumular s’han de concretar per mitjà de l’acord entre el solicitant i l’òrgan gestor de manera que se salvaguardi la prestació eficient del servei públic.

Als serveis o les unitats on, per necessitats del servei, no sigui possible reduir la jornada de forma diària, la jornada reduïda s’ha d’acumular en jornades completes, que s’han d’agafar dins l’any natural corresponent.

Si hi concorren necessitats del servei acreditades degudament, es pot modificar la franja horària de la reducció concedida —i, si escau, l’acumulació en jornades laborals completes— per mitjà d’una resolució prèvia motivada.

No es pot fer més d’una modificació de la reducció de la jornada dins cada any natural, llevat de supòsits excepcionals acreditats degudament.

Una vegada concedit el permís, només es pot modificar cursant una solicitud per alguna causa relacionada amb la salut o la integritat física del treballador.


Sol·licitud

La solicitud s’ha de cursar per mitjà de l’aplicació informàtica de la gerència territorial o del procediment normalitzat de la gerència per a cada unitat o servei.


Justificació

A la solicitud cal adjuntar el document d’identitat del treballador.