Les treballadores estatutàries que hagin estat víctimes de violència de gènere o de violència sexual tenen dret a la reducció de la jornada laboral, cosa que suposa la reducció proporcional de les retribucions llevat que aquella es redueixi un terç o menys. Poden optar per reordenar el temps de feina adaptant l’horari o aplicant l’horari flexible o una altre mode d’ordenació del temps de feina en els termes que s’estableixin en el pla d’igualtat aplicable o, si no n’hi ha, en una resolució de l’òrgan competent.
Normativa
Estatal
Art. 49.d) del Text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre.
Disposició final setzena de la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI.
Art. 40 de la Llei orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual.
Autonòmica
Art. 26 de l’annex I de l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 22 de desembre de 2022 pel qual es desenvolupen mesures organitzatives i de gestió en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, ratificat per l’Acord del Consell de Govern de 27 de febrer de 2023 (BOIB núm. 26, de 28/02/2023).
Durada i observacions
a. Cal que la sol·licitant acrediti la condició de víctima de violència de gènere.
b. Les faltes d’assistència o de puntualitat, totals o parcials, queden justificades pel temps i en les condicions que determinin els serveis socials d’atenció o de salut, segons escaigui, sens perjudici que aquestes faltes s’hagin de comunicar al més aviat possible.
Per això és necessari un informe justificatiu dels serveis socials d’atenció o de salut, que ha de concretar les condicions i el temps durant el qual aquestes absències o retards s’han de considerar justificats. S’han de comunicar a la gerència corresponent al més aviat possible.
No obstant això, cal destacar que aquest dret no permet justificar l’absència continuada i ininterrompuda del centre de feina, sinó que s’ha d’entendre com una mesura que permet justificar absències i retards puntuals que es produeixin a conseqüència de situacions de violència de gènere o sexual.
c. La concessió de la reducció de la jornada és incompatible amb qualsevol altra activitat remunerada durant l’horari que hagi estat objecte de la reducció.
Es pot agafar aquest permís de manera acumulada en jornades completes o diàriament amb forma de reducció horària, amb l’acord previ entre l’òrgan competent i la treballadora, sempre supeditat a les necessitats del servei, motivades degudament.
La jornada reduïda es computa com a jornada completa a efectes de reconeixement d’antiguitat i de cotitzacions en el règim de la Seguretat Social.
Termini màxim per resoldre
1 dia.
Efecte del silenci administratiu
Estimatori.
Sol·licitud
Per mitjà de l’aplicació informàtica de la gerència territorial o del procediment normalitzat de la gerència per a cada unitat o servei.
Justificació
Cal adjuntar a la sol·licitud qualsevol dels documents acreditatius següents:
- Resolució judicial que atorgui una ordre de protecció o acordi mesures cautelars a favor de la víctima amb relació a una causa criminal per violència de gènere o violència sexual.
- Sentència ferma de qualsevol ordre jurisdiccional que declari que la treballadora ha patit violència de gènere o violència sexual.
- Certificat o informe dels serveis socials o sanitaris de l’Administració autonòmica o local.
- Informe de la Inspecció de Treball i de la Seguretat Social.
- Excepcionalment, fins que no s’hagi dictat una ordre de protecció, informe del Ministeri Fiscal que indiqui que hi ha indicis que la treballadora és víctima de violència de gènere o violència sexual.