La Unitat d’Oncohematologia Pediàtrica anuncia que s’hi adhereix en el Dia Internacional contra el Càncer Infantil
La leucèmia limfoblàstica aguda és el càncer infantil més freqüent: representa el 25 % dels diagnòstics
14/02/2025
La Unitat d’Oncohematologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Son Espases ha anunciat que s’adhereix a l’assaig clínic europeu ALL Together amb la finalitat d’homogeneïtzar i oferir el millor tractament als infants amb leucèmia limfoblàstica aguda (LLA, o ALL en anglès).
El cap de la Unitat, el doctor José Antonio Salinas, explica que avui dia aquest tipus de càncer té un índex de supervivència molt bo: «Frega el 90 % a Espanya». Tot i això, afegeix que és un percentatge estancat i que la intenció és poder-lo incrementar. Aquest projecte d’àmbit europeu s’ha començat a implantar en alguns centres sanitaris de l’Estat, i Son Espases, que ja ha signat l’acord per adherir-s’hi, ja hi inclourà els pacients que arribin amb aquest pronòstic a final de febrer.
La unitat de referència d’Oncohematologia Pediàtrica atén anualment entre vint-i-cinc i trenta casos de càncer infantil (fins als divuit anys), i la leucèmia limfoblàstica aguda n’és el tipus més freqüent, perquè representa el 25 % dels diagnòstics que se’n donen; és a dir, que n’hi ha vuit o nou casos a l’any a les Illes Balears.
Amb aquest protocol nou, la malaltia de cada infant es pot tractar d’una manera més individualitzada gràcies a la comparació de la seva informació amb les mostres d’un gran banc de dades europeu que recull les variables de la malaltia en nins dels catorze països europeus que ja participen en l’assaig clínic.
L’especialista de Son Espases recorda que no només es tracta de curar més nins, sinó de curar-los més bé, i que amb aquest projecte es volen millorar els estudis moleculars i genètics dels pacients pediàtrics diagnosticats de leucèmia a fi de trobar el millor tractament per a cada infant.
La inclusió en l’assaig clínic ALL Together implica un gran esforç econòmic per part dels fons públics balears, així com la col·laboració estreta entre els hospitals nacionals que tracten pacients pediàtrics amb càncer. El doctor Salinas puntualitza que el repte que se’ls presenta és millorar la supervivència dels pacients sense que pateixin seqüeles derivades dels tractaments, perquè saben que molts arribaran a l’edat adulta.
No obstant això, la Unitat també reclama que els grans avenços que es produeixen als països desenvolupats arribin als països amb menys recursos i que els infants es puguin tractar amb les millors teràpies independentment del lloc on hagin nascut, perquè tenir una bona salut global és responsabilitat de tothom.