La presidenta del Govern, Margalida Prohens, ha presentat el Pla Estratègic de Transformació, Innovació i Salut Digital 2025-2029
24/03/2025
El Pla Estratègic de Transformació, Innovació i Salut Digital de les Illes Balears 2025-2029 garantirà als pacients del Servei de Salut una medicina personalitzada i de precisió que posarà a l’abast del professionals i els ciutadans les darreres innovacions digitals per transformar i modernitzar el sistema sanitari.
La presidenta del Govern, Margalida Prohens, acompanyada del secretari general de Salut Digital, Informació i Innovació del Sistema Nacional de Salut, Juan Fernando Muñoz; la consellera de Salut, Manuela García, i del director general del Servei de Salut, Javier Ureña, ha presentat avui el Pla Estratègic de Transformació, Innovació i Salut Digital de les Illes Balears 2024-2029.
L’objectiu del Pla és transformar el model de relació del sistema sanitari amb la ciutadania, implicant al ciutadà en la presa de decisions, eliminant la burocratització als professionals, introduint la innovació i les tecnologies emergents, potenciant la interoperabilitat dels sistemes d’informació, maximitzant el valor de la dada en la presa de decisions i podent mesurar els resultats de la presa de decisions.
El Pla Estratègic permetrà posar el sistema sanitari públic balear a l’avantguarda digital i aconseguir una sanitat més participativa, preventiva, predictiva, personalitzada i amb la població al centre de totes les decisions.
La implantació del Pla Estratègic posa de manifest la ferm aposta per la innovació i la col·laboració entre el sector públic i el privat per desenvolupar les competències digitals. Més de cent professionals i associacions de pacients han participat en diferents grups de feina per elaborar-lo.
El Pla és ambiciós, atès que situarà la sanitat de les Illes Balears a l’avantguarda tecnològica amb 70 projectes estratègics, entre els que destaquen el Canal Ciutadà, una plataforma digital de comunicació que operarà com a finestreta única per mitjà de la qual els ciutadans podran accedir a tots els serveis digitals en matèria de salut; el monitoratge intel·ligent del pacient, que per mitjà de l’ús de dispositius connectats farà un seguiment remot de la salut, per millorar l'atenció, reduir hospitalitzacions i optimitzar la gestió clínica; o la plataforma de telemedicina per a diagnòstic i seguiment de malalties dermatològiques a distància, que millorarà l'accés i reduirà temps d'espera.
La introducció de la intel·ligència artificial en els procediments habituals dels professionals sanitaris permetrà aconseguir objectius perseguits durant molt de temps, com la desburocratització de la consulta i dels processos administratius per optimitzar temps, millorar l'eficiència operativa i reduir la càrrega de treball dels professionals. S’implementarà un centre de control avançat de monitoratge i gestió en temps real de recursos i pacients per optimitzar els recursos, assistència sanitària i la presa de decisions.
La transformació digital de la sanitat persegueix una atenció personalitzada i de precisió. En aquest sentit, es desenvoluparan diverses plataformes d’atenció digital personalitzada que permetin avançar cap a un model d'atenció proactiu i individualitzat, per incrementar l'accessibilitat i millorar en la continuïtat assistencial, per mitjà del desplegament d'un model integral de seguiment i prestació d'assistència presencial i virtual. La plataforma avançada d’anàlisi genòmica millorarà el diagnòstic, prevenció i tractament de malalties genètiques per mitjà de la seqüenciació massiva, intel·ligència artificial i bases de dades especialitzades.
En aquest sentit, la plataforma «Telesalut mental» guiarà la sanitat cap a un model d'atenció en salut mental que combina serveis virtuals i presencials, per millorar l'accés, la continuïtat assistencial i l'eficiència en l'atenció de la salut mental dels pacients. La plataforma de gestió de cribratges centralitzarà i optimitzarà la planificació, execució i seguiment de cribratges poblacionals, per millorar la detecció precoç, l'eficiència administrativa i la continuïtat assistencial.
En definitiva, el Pla Estratègic de Transformació, Innovació i Salut Digital 2025-2029 posiciona les Illes Balears a l’avantguarda de la sanitat digital, amb una aposta ferma per la innovació, la col·laboració i el desenvolupament tecnològic. Gràcies a aquest full de ruta, es garantirà una atenció sanitària més personalitzada, eficient, propera, centrada en les necessitats del pacient i basada en l’ús de dades, la intel·ligència artificial i la medicina de precisió.