Notícies

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

​​Neix la Unitat d’Intervenció Logopèdica per a infants amb fissures labiopalatines​

La consellera de Salut, Manuela García, ha conegut de primera mà el projecte que han posat en marxa les professionals de l’Hospital General 

Ja han atès una dotzena de casos i la previsió és atendre’n de dotze a quinze més cada any 

14/02/2025

Els infants que neixen amb fissura labiopalatina a les Illes Balears ―entre dotze i quinze casos cada any― rebien fins ara el suport d’una unitat específica de l’hospital de referència, i se’n feia un seguiment odontològic i ortodòntic a Atenció Primària. A partir d’ara, a més, disposen d’un servei públic de logopèdia.  

 

La Gerència de Son Espases ha facilitat una formació específica en teràpia de la parla a tres logopedes de l’Hospital General. Es tracta d’un curs intensiu que imparteix l’Associació de Fissurats de Catalunya (FICAT) a Barcelona, amb professionals de referència i excel·lència en el tractament de fissures labiopalatines. 

 

Amb aquesta ampliació de coneixements, han posat en marxa un servei d’atenció logopèdica a l’Hospital General per atendre la població amb aquesta malformació, tal com reclamava l’Associació de Fissurats de les Balears (AFIBAL), a fi de completar un equip sanitari interdisciplinari integrat per pediatres, cirurgians maxil·lofacials, otorrinolaringòlegs, odontòlegs i psicòlegs.  

 

La consellera de Salut, Manuel García, ha visitat les dependències d’aquestes tres professionals acompanyada del director general del Servei de Salut, Javier Ureña, i la directora gerenta de Son Espases, Cristina Granados. S’ha interessat pels tractaments d’aquests pacients que, pel que fa a logopèdia, poden arribar a ser llargs, des de la infantesa fins a l’edat adulta, en funció de les operacions a les quals s’hagin de sotmetre o la clínica que tenguin.  

 

L’equip mèdic interdisciplinari de Son Espases és l’encarregat de derivar els infants que considerin que són uns bons candidats a l’àrea de logopèdia del General. En arribar al servei, els proposen un tractament de tres mesos seguit d’un interval de descans de tres mesos més. Aleshores, els tornen a valorar per determinar si han de continuar fent feina en objectius logopèdics.  

 

Des del mes de juliol passat han atès una dotzena de pacients, i la previsió és que n’atenguin entre dotze i quinze casos més cada any.

invalid quix collection shortcode!