Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

Butlletí núm.102 Avantatges dels gestors de contrasenyes: com mantenir les vostres dades segures i protegides

En l’era digital, mantenir les dades segures i protegides és de summa importància. Amb el creixent nombre de comptes i contrasenyes en línia, recordar-les totes pot ser difícil. En aquests casos és quan els gestors de contrasenyes resulten útils.

 

Els gestors de contrasenyes són programes que us ajuden a emmagatzemar i gestionar totes les contrasenyes en un sol lloc. Ofereixen diversos avantatges que els converteixen en una eina imprescindible per a tothom qui vulgui mantenir les seves dades segures.

 

Un dels avantatges principals d’emprar un gestor de contrasenyes és que elimina la necessitat de recordar diverses claus. En comptes d’això, només cal recordar una contrasenya mestra per accedir a tots els comptes. Això no només estalvia temps, sinó que també redueix el risc d’oblidar les contrasenyes o escriure-les en paper, la qual cosa no és segura. Un altre avantatge dels gestors de contrasenyes és que generen contrasenyes fortes i complexes. Les contrasenyes difícils d’endevinar són essencials per mantenir la seguretat dels comptes.

 

Els gestors de contrasenyes empren l’encriptació per emmagatzemar totes les contrasenyes en una ubicació única i segura. El xifratge és un procés de conversió de text pla en un codi il·legible sense una clau de desencriptació. Això significa que, tot i que un pirata informàtic aconsegueixi accedir a la vostra base de dades de contrasenyes, no podrà llegir-les sense la clau de desencriptació. Això fa que els gestors de contrasenyes siguin un sistema molt més segur d’emmagatzemar les contrasenyes que escriure-les en un paper o emmagatzemar-les en un arxiu sense encriptar en l’ordinador.

 

Els gestors de contrasenyes faciliten l’ús de contrasenyes diferents per a comptes diferents. Això es deu al fet que no cal recordar cada contrasenya, i es poden emprar claus complexes i diferents per a cada compte. D’aquesta manera, si un compte es veu compromès, tots els altres resten segurs.

 

Els millors gestors de contrasenyes són els que no només generen claus segures, sinó que també les emmagatzemen de manera segura. També han de ser fàcils d’emprar, assequibles i oferir funcions de seguretat addicionals com l’autenticació de dos factors. Alguns gestors de contrasenya disponibles són 1Password, Bitwarden, KeePass, LastPass i Dashlane.

 

Quant a 1Password, és conegut per la seva interfície fàcil d’emprar i les seves mesures sòlides de seguretat. Permet als usuaris emmagatzemar i gestionar contrasenyes, informació de targetes de crèdit i fins i tot notes segures. 1Password també ofereix una mode de viatge, que permet als usuaris eliminar temporalment les dades confidencials dels seus dispositius quan viatgen.

 

Bitwarden és un gestor de contrasenyes de codi obert que ofereix versions gratuïtes i de pagament. És conegut per la seva encriptació potent i la seva compatibilitat multiplataforma, que permet als usuaris accedir a les seves claus i altres dades des de qualsevol dispositiu. A més, ofereix autenticació de dos factors i la possibilitat de compartir la informació d’inici de sessió amb familiars o membres de l’equip de confiança.

 

KeePass és un gestor de contrasenyes que existeix des de fa més d’una dècada i és conegut per la seva seguretat. És un gestor de contrasenyes gratuït i de codi obert que emmagatzema les claus localment en el dispositiu en lloc d’en el núvol. Encara que això pot ser un desavantatge per a alguns usuaris, significa que KeePass no té accés a les dades. A més, ofereix un generador de contrasenyes i la possibilitat d’organitzar les claus d’accés en categories.

 

LastPass és un altre gestor de contrasenyes popular que ofereix versions gratuïtes i de pagament. És conegut per la seva funció d’autoemplenament, que permet als usuaris emplenar fàcilment la informació d’inici de sessió en llocs web i aplicacions. A més, ofereix autenticació de dos factors i la possibilitat de compartir la informació d’inici de sessió amb familiars o membres de l’equip de confiança.

 

Finalment, hi ha Dashlane, un gestor de contrasenyes que ofereix una varietat de funcions a més de la gestió de claus d’accés. Aquest ofereix una VPN, supervisió de la web fosca i fins i tot una cartera digital. També ofereix autenticació de dos factors i la possibilitat de compartir la informació d’inici de sessió amb familiars o membres de l’equip de confiança.

 

En conclusió, els gestors de contrasenyes ofereixen diversos avantatges que els converteixen en una eina imprescindible per a tothom que vulgui mantenir les seves dades segures. Eliminen la necessitat de recordar diverses contrasenyes, generen claus d’accés fortes i complexes, ofereixen una capa addicional de seguretat per mitjà de l’autenticació de dos factors i faciliten l’ús de contrasenyes diferents per a cada compte. Amb tots aquests avantatges, es fa palès que emprar un gestor de contrasenyes és la millor manera de mantenir les dades segures. Així, si encara no n’emprau cap, és hora que us plantegeu fer el canvi.

 

En aquest article s’han afegit els enllaços als webs oficials de les eines. Cal recordar que només s’ha de descarregar programari des de webs legítims i oficials per evitar descarregar programari maliciós.

 

Us recordam que la seguretat de la informació és responsabilitat de tothom i que comença per cadascú. Moltes gràcies per col·laborar.