Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

Butlletí núm. 108: Formacions tècniques per al personal del Servei de Salut impartides durant el 2023 i planificades fins al febrer del 2024

L’Oficina de Seguretat del Servei de Salut, com es va avançar al maig en el Butlletí Informatiu número 104, ha seguit impartint sessions de formació de seguretat tècnica especialitzada per al personal de l’organització. Per mitjà d’aquest butlletí informam sobre les sessions impartides durant l’any 2023 i les planificades fins a febrer del 2024.

 

Sessions impartides

 

  • Protecció d’infraestructures crítiques. Què és l’LPIC i com podria afectar l’Ib-Salut? (25/05/2023)

En aquesta formació es va presentar el concepte d’infraestructura crítica i es va tractar detalladament la Llei de protecció d’infraestructures crítiques (LPIC), l’impacte en les administracions públiques i més en concret en el Servei de Salut de les Illes Balears.

 

  • Monitoratge i detecció d’amenaces cibernètiques. (29/06/2023)

Aquesta formació es va enfocar a proporcionar les habilitats i coneixements necessaris per detectar i prevenir atacs cibernètics en una organització. Es van exposar els diferents tipus d’amenaces cibernètiques, incloent programari maliciós, pesca (phishing) i atacs d’enginyeria social. També es van mostrar eines de monitoratge i anàlisis de xarxa per detectar comportaments sospitosos i anomalies en l’activitat de la xarxa.

 

Properes sessions

 

  • Seguretat en dispositius corporatius. (28/09/2023)

 

La formació sobre seguretat en dispositius corporatius pretén proporcionar les habilitats i coneixements necessaris per garantir una protecció sòlida i efectiva dels dispositius emprats en l’àmbit de l’organització. Per mitjà d’aquesta formació, s’adquirirà una comprensió profunda dels riscs de seguretat associats amb l’ús de dispositius mòbils i s’aprendran les millors pràctiques per mitigar i prevenir amenaces.

 

  • Tècniques d’anàlisis d’amenaces en temps real. (26/10/2023)

 

Les tècniques d’anàlisis d’amenaces en temps real se centren a identificar i donar resposta immediata a riscs i atacs, especialment en l’àmbit de la seguretat cibernètica. Es detallaran les claus per detectar amenaces, avaluar-ne la gravetat i prendre mesures correctives en temps real, per protegir sistemes i dades de possibles danys.

 

  • Normatives i regulacions de privadesa de la informació mèdica (HIPAA, GDPR, etc.). (23/11/2023)

 

La formació sobre normatives i regulacions de privadesa de la informació mèdica, com HIPAA i GDPR, s’enfoca a instruir professionals sobre com gestionar i protegir dades mèdiques de manera segura i complir les lleis de privadesa aplicables en les regions geogràfiques respectives. Aquestes normatives garanteixen la confidencialitat i seguretat de la informació de salut dels pacients.

  • Com ens ajuden les tecnologies emergents i quins riscs suposa emprar-les (21/12/2023)

 

La formació en tecnologies emergents explora com aquestes innovacions poden millorar l’eficiència i la competitivitat en diversos sectors. També analitza els riscs potencials associats a la seva adopció, incloent qüestions de seguretat, privadesa i desplaçament d’ocupació.

 

  • Com les criptomonedes contribueixen al robatori i venda d’informació de dades de salut? (25/01/2024)

 

Les criptomonedes poden facilitar el robatori i la venda d’informació de dades de salut atès que ofereixen un mètode de pagament anònim i fa que sigui difícil rastrejar els ciberdelinqüents que operen en el mercat negre de dades mèdiques. Això dificulta que s’identifiqui els infractors i augmenta el risc d’explotació d’informació de salut robada.

 

  • Coneixement d’avanços assolits pel Servei de Salut en el compliment de l’RGPD. (29/02/2024)

 

La formació s’enfoca en el coneixement dels avanços que ha assolit el Servei de Salut en el compliment del Reglament general de protecció de dades (RGPD). Això inclou l’aprenentatge sobre les mesures i pràctiques que l’organització ha implementat per garantir la privadesa i la seguretat de les dades personals, així com per complir les obligacions legals que estableix l’RGPD.

 

Accés al material i als enregistraments

 

El personal del Servei de Salut que no va poder assistir a les sessions tècniques esmentades no s’ha de preocupar. Si clicau l’enllaç següent accedireu a tot el material relacionat:

 

Presentacions i enregistraments de les sessions tècniques

 

Addicionalment es treballa en noves sessions de formació tècnica, que es comunicaran periòdicament.