Reduccions de jornada

3. Permís per tenir cura d’un fill afectat per càncer o qualsevol altra malaltia greu

El personal estatutari té dret a la reducció de la jornada percebent íntegrament les retribucions per tenir cura d’un fill o d’una persona subjecta a guarda amb finalitat d’adopció o acolliment permanent que pateixi càncer o una altra malaltia greu, fins que compleixi vint-i-tres anys.

A aquest efecte, tenen la consideració de malalties greus les incloses en l’annex del Reial decret 1148/2011, de 29 de juliol, per a l’aplicació i el desenvolupament, en el sistema de la Seguretat Social, de la prestació econòmica per cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu.


Normativa

Estatal

  • Art. 49.e) del Text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre.
  • Annex del Reial decret 1148/2011, de 29 de juliol, per a l’aplicació i el desenvolupament, en el sistema de la Seguretat Social, de la prestació econòmica per cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu.

Autonòmica

Art. 41 i 45 de l’annex I de l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 22 de desembre de 2022 pel qual es desenvolupen mesures organitzatives i de gestió en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, ratificat per l’Acord del Consell de Govern de 27 de febrer de 2023 (BOIB núm. 26, de 28/02/2023).

Durada

  • La durada del permís inicial és de fins a 6 mesos, llevat que l’informe mèdic indiqui un període inferior. Es concedirà pel període indispensable que consti en aquest informe.
  • Si l’informe mèdic inicial no preveu la millora del pacient, la durada pot ser d’1 any, com a màxim.
  • La concessió és prorrogable per períodes de 6 mesos sempre que l’informe mèdic corresponent acrediti que subsisteix la necessitat de cures directes contínues i permanents, que es poden estendre, com a màxim, fins que el pacient compleixi vint-i-tres anys.

Termini màxim per resoldre

20 dies.


Efecte del silenci administratiu

Desestimatori.


Observacions

  • Aquest permís es pot sol·licitar sempre que els dos progenitors, guardadors amb finalitat d’adopció, acollidors de caràcter permanent, cònjuges o parella de fet, siguin treballadors per compte propi o aliè i hi concorri alguna de les circumstàncies següents:

- Quan el pacient sigui ingressat en un hospital.

- Durant el tractament continuat de la malaltia o la necessitat de la cura directa, contínua i permanent, tant a l’hospital com al domicili, després del diagnòstic de la malaltia.

- Quan el pacient pateixi una recaiguda o una reagudització del càncer o de la malaltia greu, inclosos els supòsits en què no sigui necessari tornar a ingressar a l’hospital però requereixi una cura directa, contínua i permanent.

En els supòsits anteriors, el fet que el pacient estigui escolaritzat no impedeix valorar —en cada supòsit concret i de conformitat amb l’informe mèdic corresponent— si hi concorren les circumstàncies exigides per concedir el permís.

  • No hi és aplicable el requisit que ambdós progenitors, adoptants, guardadors amb finalitat d’adopció, acollidors de caràcter permanent o tutors legals siguin treballadors per compte propi o aliè en els casos següents:

- Família monoparental.

- Dones declarades víctimes de violència de gènere o de violència sexual.

En aquests casos els correspon el permís amb caràcter íntegre.

  • Si tots dos progenitors, adoptants, guardadors amb finalitat d’adopció, acollidors de caràcter permanent o tutors legals tenen dret al permís respecte del mateix pacient i fet causant, només un pot demanar el permís (cobrant íntegrament les retribucions).
  • En els casos de separació, divorci o nul·litat del matrimoni, si tots dos progenitors, guardadors amb finalitat d’adopció o acollidors de caràcter permanent tenen dret al permís, es concedirà a qui determinin per acord mutu. Si no hi ha acord ni previsió judicial expressa, el permís es concedirà a qui tengui la custòdia del pacient; però si és compartida es concedirà a qui la tengui assumida en el període corresponent.
  • Si ambdós progenitors, guardadors amb finalitat d’adopció o acollidors de caràcter permanent presten servei al mateix organisme o entitat, es pot limitar que tots dos agafin simultàniament aquest permís, per raons fonamentades en el funcionament correcte del servei o la unitat on fan feina.
  • Aquest permís és incompatible amb qualsevol altra activitat, sigui remunerada o no, durant l’horari que ha estat objecte de la reducció.
  • El personal estatutari no té dret a aquest permís si el pacient està casat o constitueix una parella de fet, perquè en aquest cas té el dret al permís qui en sigui el cònjuge o la parella de fet, sempre que acrediti les condicions per ser-ne beneficiari.

Reducció de jornada

El percentatge concret del permís respecte a la jornada laboral s’ha d’establir d’acord amb els criteris següents, amb la conformitat prèvia del Servei de Personal Estatutari dels Serveis Corporatius o de la unitat administrativa competent:

  1. Si el pacient està escolaritzat, la reducció de la jornada laboral ha de ser del 50 %, per regla general.
  2. Si el pacient necessita les cures del progenitor titular del permís durant la jornada escolar, es pot concedir un percentatge de reducció de fins al 75 %, depenent del grau de necessitat de cura indicat en un informe mèdic de l’especialista que atén el pacient, a fi que disposi de les condicions adequades per a la cura sense desvirtuar la naturalesa del permís. Aquest grau de necessitat s’ha d’acreditar també per mitjà d’un informe del centre educatiu del pacient.
  3. Es pot concedir un percentatge de la reducció de fins al 99 % si es tracta d’un ingrés hospitalari ocasionat per càncer o una altra malaltia greu o quan el pacient estigui en la fase crítica del tractament —segons un informe mèdic—, tant si requereix hospitalització convencional com hospitalització domiciliària. En qualsevol cas, s’ha de valorar la intensitat de les cures directes necessàries, contínues i permanents i si el pacient està escolaritzat o no.
  4. Si amb la malaltia greu del pacient hi concorre un grau de discapacitat molt greu o permanent (igual o superior al 75 %), la reducció de la jornada pot ser de fins al 80 %, depenent del grau de necessitat de cura indicat en un informe mèdic de l’especialista que atén el pacient, de manera que es disposin així les condicions adequades per a la cura sense desvirtuar la naturalesa del permís. Així mateix, aquest grau de necessitat s’ha d’acreditar també per mitjà d’un informe del centre educatiu del pacient.

Com a norma general, s’ha de disposar de la reducció de la jornada de manera ininterrompuda al començament o al final de la jornada. Sempre que ho permetin les necessitats del servei, la reducció de la jornada diària es pot substituir per l’acumulació en jornades completes. La franja horària exacta sobre la qual opera la reducció o, si escau, els dies de jornada de feina que s’hagin d’acumular s’ha de concretar per mitjà de l’acord entre el peticionant i l’òrgan gestor de manera que se salvaguardi la prestació eficient del servei públic.

Als serveis o les unitats on, per necessitats del servei, no sigui possible reduir la jornada de manera diària, la jornada reduïda s’ha d’acumular en jornades completes, que s’han d’agafar dins l’any natural corresponent.

Extinció

El permís s’extingirà quan es doni alguna de les circumstàncies següents:

  1. Si desapareix la causa que ha propiciat la concessió del permís (mort del fill, desaparició de la necessitat de cura directa, contínua i permanent, alta mèdica…).

  2. Si el treballador deixa d’estar en la situació administrativa de servei actiu. En aquest sentit, si té la condició de personal estatutari temporal i demana un permís o una pròrroga per un temps superior al del seu nomenament, es concedirà el permís fins al dia que el nomenament expiri. No obstant això, si se li confereix un nou nomenament com a estatutari sense solució de continuïtat respecte de l’anterior, pot sol·licitar la continuació del permís o la pròrroga.

  3. Si l’altre progenitor, guardador o acollidor cessa en la seva activitat laboral per compte propi o d’altri.

  4. Si el treballador deixa de conviure amb el pacient o si acaba l’acolliment o la guarda.

  5. Si el pacient contreu matrimoni o constitueix una parella de fet.

  6. Si el pacient compleix vint-i-tres anys.

  7. Si el treballador renuncia al permís i es reincorpora a la jornada completa.

El permís del cònjuge o parella de fet s’extingeix —a més de les circumstàncies previstes en el punt anterior— en els casos de separació, divorci, nul·litat del matrimoni o extinció de la parella de fet.

El beneficiari del permís està obligat a comunicar qualsevol circumstància que impliqui la suspensió o l’extinció del permís. Incomplir aquesta obligació suposa incomplir el règim horari i la jornada prevists en l’article 19.g) de la Llei 55/2003.

Una vegada concedit el permís, només es pot modificar cursant una nova sol·licitud per alguna causa relacionada amb la salut o la integritat física del treballador o del pacient.


Sol·licitud

La solicitud s’ha de cursar per mitjà de l’aplicació informàtica de la gerència territorial o del procediment normalitzat de la gerència per a cada unitat o servei.


Justificació

Juntament amb la sol·licitud del permís retribuït cal aportar la documentació següent per acreditar que es compleixen els requisits, segons escaigui:

  1. Còpia del llibre de família del sol·licitant o certificat d’inscripció del fill en el Registre Civil o, si escau, còpia de la resolució judicial per la qual s’hagi constituït l’adopció o de la resolució judicial o administrativa per la qual s’hagi concedit la guarda amb finalitat d’adopció o l’acolliment.
  2. En els casos de famílies monoparentals, còpia del llibre de família en el qual consti un sol progenitor o, en cas que hi constin dos progenitors, còpia del certificat de defunció de qualsevol d’ells, o de la resolució judicial en la qual es declari l’abandonament de la família. Així mateix, es pot acreditar aquesta condició aportant una còpia del certificat de naixement del fill per mitjà d’un certificat d’inscripció en el Registre en el qual consti només un dels progenitors.
  3. Les situacions de separació, divorci o nul·litat matrimonial s’han d’acreditar per mitjà de la corresponent sentència judicial de separació o divorci o d’un certificat de matrimoni en què consti la inscripció de separació, divorci o nul·litat matrimonial.
  4. La condició de víctima de violència de gènere o de violència sexual s’ha d’acreditar aportant algun dels documents següents: còpia de la sentència condemnatòria, de l’ordre de protecció de la víctima vigent en el moment de presentar la sol·licitud o l’informe del Ministeri Fiscal que indiqui que hi ha indicis que el sol·licitant és víctima de violència de gènere o de violència sexual fins que es dicti l’ordre de protecció. També es pot acreditar per mitjà d’una còpia de la resolució judicial que hagi acordat mesures cautelars penals per a protegir la víctima, o un certificat o informe acreditatiu d’atenció especialitzada expedit per un organisme públic competent en matèria de violència de gènere o de violència sexual.
  5. Declaració responsable de l’altre progenitor, acollidor, guardador que fa feina per compte propi o d’altri que manifesti que no exerceix el dret a aquest permís.
  6. Informe del facultatiu responsable de l’assistència del pacient que acrediti que pateix càncer o una de les malalties greus previstes per la normativa aplicable. A aquest efecte cal aportar un informe del facultatiu del servei públic de salut responsable de l’assistència mèdica del pacient que indiqui la necessitat de cures directes, contínues i permanents i el període aproximat de durada de la necessitat de les cures, tenint en compte l’edat i la patologia del pacient.
  7. Si el pacient pateix una recaiguda o una agudització del càncer o d’una altra malaltia greu però no cal que torni a ingressar a l’hospital, s’ha d’aportar un informe mèdic que acrediti aquesta circumstància i la necessitat de la cura directa, contínua i permanent.
  8. Informe d’escolarització del pacient —si està escolaritzat—, que ha de contenir la valoració de la incidència de la malaltia en el procés d’escolarització.
  9. Si el treballador és el cònjuge o la parella de fet del pacient, cal adjuntar a la sol·licitud una còpia del llibre de família, del certificat de matrimoni o de la resolució administrativa d’inscripció en el registre de parelles estables.
  10. Declaració responsable en què el treballador manifesti que conviu amb el pacient i que aquest no està ingressat de manera permanent en un centre sanitari o sociosanitari.

Per a les pròrrogues del permís cal aportar la documentació següent:

  1. Informe mèdic o declaració responsable que indiqui que no han variat les circumstàncies de salut del pacient per les quals es va concedir el permís. S’hi ha d’expressar que tampoc no han variat les circumstàncies relatives a l’escolarització del pacient ni les circumstàncies relatives a la guarda o custòdia del pacient, la condició de família monoparental o l’acreditació de la condició de víctima de violència de gènere o de violència sexual, segons escaigui, respecte del moment en què es va concedir el permís.

  2. Declaració responsable de l’altre progenitor, acollidor o guardador en què manifesti que fa feina per compte propi o d’altri i que no està exercint el dret a aquest permís.

  3. Quan la durada del permís més la de les pròrrogues corresponents arribi a un any, per demanar la pròrroga següent a aquest termini s’ha de tornar a aportar tota la documentació.