Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

Butlletí núm. 44 (iOS) - any 2016 - Seguretat en dispositius mòbils amb sistema operatiu iOS

Com a continuació del butlletí anterior, presentam diverses aplicacions gratuïtes* per a terminals amb sistema operatiu iOS que us permetran emprar amb més tranquil·litat els dispositius mòbils i evitaran tant com sigui possible que algun ciberdelinqüent us robi les vostres dades.

Android és el sistema operatiu per a mòbils que rep més atacs de virus, amb un alt percentatge segons els darrers informes; no obstant això, iOS també pot ser víctima dels atacs dels pirates informàtics, encara que sigui un sistema molt més segur. Per això a continuació presentam alguns productes que es poden instal·lar als dispositius iPhone o iPad que tracten tres aspectes fonamentals: antivirus, gestor d’aplicacions i control d’accés.

 

ANTIVIRUS

És la mesura de seguretat núm. 1 i la barrera més gran que l’usuari pot posar entre el seu dispositiu i els ciberdelinqüents.

Kaspersky Safe BrowserImatge antivirus iOS

Es troba a l’App Store, requereix iOS 8.0 o posterior, és compatible amb iPhone, iPad i iPod Touch i està optimitzada per a iPhone 5. Amb aquesta aplicació el terminal està fora de perill d’enllaços maliciosos, contengut sospitós o robatori d’identitat, ja que analitza el trànsit de dades i les descàrregues. [Anau a iTunes clicant aquí.]

 

GESTOR D’APLICACIONS

És una de les accions que cal fer sovint —gairebé cada dia— si volem que el dispositiu no se sobrecarregui amb massa aplicacions executant-se alhora.

Lookout Mobile SecurityImagen gestor aplicaciones iOS

A part de proporcionar defensa contra programari maliciós i virus, aquesta aplicació guarda automàticament la darrera ubicació del telèfon quan es queda sense bateria i alerta sobre versions antigues de iOS. A més, té una àmplia base de dades sobre virus i amenaces informàtiques i permet analitzar els processos que s’executen al terminal i detectar-hi possibles processos maliciosos. [Anau a iTunes clicant aquí.]

 

CONTROL D’ACCÉS

Tots els dispositius han de tenir un codi de desbloqueig, ja que heu de posar les coses difícils amb un PIN, una contrasenya o un patró de desbloqueig complex. Tots els dispositius es poden configurar amb el bloqueig que té el dispositiu mateix.

Password Manager - Secure AccountImagen control de acceso iOS

Tots els terminals ofereixen la possibilitat de bloquejar l’encesa de la pantalla, però és fàcil que gent de l’entorn conegui la manera de desbloquejar-la, o fins i tot pot resultar incòmode tenir activat el bloqueig. Amb aquesta aplicació podeu restringir l’accés a tot allò que vulgueu protegir perquè no ho utilitzi una altra persona des del vostre terminal, altres aplicacions, missatges, fotos, etcètera.

Amb aquesta aplicació podeu deixar el dispositiu als menuts de la casa sense risc que obrin determinades aplicacions, com ara el correu. [Anar a iTunes clicant aquí.]

Totes aquestes aplicacions permeten configurar sistemes per localitzar el dispositiu, però la millor recomanació és no haver d’utilitzar aquesta funció.

* Podeu ampliar aquesta selecció d’utilitats en el web de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE).